1999. aasta raadioamatööride ekspeditsioon

by

in

Ultralühilaine amatöörraadiosides on maailmakaart jaotatud ruutudeks ning üks eesmärkidest on pidada sidet kõikide selliste ruutudega. KO08 tähistusega ruut asub suures osas meres, aga väike osa sellest ruudust hõlmab Lääne-Saaremaad, kuhu jääb ka Kõruse küla. Kõruse küla asub täpsemalt KO08XK ruudus.

Kuna maakera on kumer, siis mida kõrgemal on antennid, seda pikemaid sidesid on võimalik pidada. Antennide kõrgele paigutamiseks oli Kõruse kordoni juures olemas piirivalvetorn ning sinna ka korraldasid raadioamatöörid 1999. a. juulis ekspeditsiooni. Artikkel selle kohta ilmus ES-QTC ajakirja 26. numbris.

ES-QTC nr. 26. ES avalöögid 13cm-l

Möödunud suvi täitis veel ühe valge laigu Eesti mikrolainete “kaardil”. ES0SM ekspeditsiooni ajal Lääne-Saaremaale Kõruse küla lähistele (KO08XK) peeti esimesed sided 2.3 GHz lainealal. Tänu talve jooksul ES5PC poolt valmis ehitatud transverterile (ca 5W out) oli Eestis seega olemas esimene aparatuurikomplekt nimetatud sagedusele, mis loomulikult siis ka kohe proovimist ootas. Antenniks kasutasime 1.2m diameetnga tavalist SAT-TV parabooli, mille vedasime koos oma raske alusega (et tuul nii kergesti ümber ei ajaks) üles 15m kõrgusesse piirivalvetomi. Soov ülikõrgeid sagedusi proovida oli nii tõsine, et nii 10GHz kui ka 2.3 GHz said ekspeditsioonil enne töövalmis kui ükski muu laineala. Tulemused tulidki kohe esimesel päeval peale saabumist 19. juuli õhtul 20.33 UTC järgi kanti logisse Eesti esimene õnnestunud kahepoolne side 2.3 GHz lainealal — korrespondendiks SM3BEI. Lennartile järgnes peagi ka Karl, SM3AKW. See side tähistab ka nüüdsest kehtivat 13 cm kaugusrekordit Eestist — 512 km. Järgmisel päeval toimunud Skandinaavia mikrolainetesti raames töötasime veel SM0DFP ja ka OH2AXH-ga
Teksti autor Arvo Pihl, fotod Viljo Allik

Kordon 2013. aastal Ain Tähiste ja Mart Mõniste poolt koostatud dokumendis

2013. aastaks on piirivalvetorn juba lammutatud, aga on alles veel ekspeditsiooni piltidelt nähtav ronimissein.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *